Polrok s Fumbi Network v čase krízy

Po minulom článku o prvej skúsenosti Fumbi Network ma ani vo sne nenapadlo, čo sa udeje vo svete – tom reálnom aj vo svete kryptomien a akcií. Na konci minulého roka som ešte stihol navýšiť konto na Fumbi a aj začiatok roka 2020 vyzeral skvele. Koncom februára mi investícia konečne generovala slušný zisk vyše 50%. V ten moment bola príležitosť konečne preveriť v praxi poplatky pri výbere.

Poplatky za výber z Fumbi

V momente, kedy zhodnotenie bolo na úrovni +50% som skúšal možnosť výberu peňazí, ale výber som nedokončil. Možno chyba, v nasledujúcom mesiaci sa stav kryptomien prepadol o polovicu a tak aj moja investícia je aktuálne v celkovej strate cca 20%. Späť k poplatkom, už pri vklade som zatiaľ zaplatil cca 4% z vkladov. Pri pokuse o výber bol poplatok za výber, čo sú len drobné 1 až 2% a k tomu poplatok zo zhodnotenia a ten už dosahoval celkom slušnú sumu. Samozrejme presnú sumu som si nepoznačil, ale sumárne som zistil, že pri daných vkladoch, zhodnotení niečo nad 50% a zaplatení poplatkov za výber, by bol môj zisk približne +25%. A to ma trochu prekvapilo, ako sa jednotlivé poplatky sumárne navýšia.

Aktuálny stav pri korone

Ako určite každý zaregistroval, aktuálne je situácia značne ovyplyvnená vyčínaním celosvetovej pandémie. Ceny Bitcoinu a ďalších kryptomien sa síce po prepade ustálili, ale aktuálne zhodnotenie evidujem na úrovni -20%. Stále mám možnosť vybrať si svoje peniaze, ale v tejto chvíli by to určite bola veľká chyba. Túto investíciu som od začiatku plánoval na dlhšie obdobie do budúcna, takže snáď v horizonte X rokov Fumbi nezlyhá. Ak by som hotovosť previedol na svoj účet, so započítaním všetkých poplatkov by to pre mňa aktuálne znamenalo celkove takmer -25% z investovanej sumy.

Fumbi zhodnotenie

Na grafe je vidno postupné navyšovanie investícií (modré vklady), v polovici februára bol stav konta (zelené stĺpce) ešte vyšší.

Doplnené 1.5.2020

Aby ten článok nevyznel úplne pesimisticky, dopĺňam stav po 1 mesiaci. Aj keď prvotný pád nevyzeral dobre, po pár dňoch sa situácia otočila. Doplnil som konto o menšiu sumu, hodnota Bitcoinu aj ďalších kryptomien začali stúpať a moje konto je tak znova v pluse. Preto každý musí zvážiť, aké sumy vie týmto spôsobom investovať – hlavne do budúcna, a nepanikáriť pri poklesoch a pádoch okamžitým predajom. To je skôr čas na investovanie a rastové skoky sú pomerne časté. Samozrejme sú možné viaceré stratégie, ako si budovať portfólio a byť ziskový práve správnym predajom a nákupom pri týchto výkyvoch.

Fumbi zhodnotenie

Môj plán na rok 2020 a ďalšie obdobie

Každopádne plánujem pokračovať s Fumbi drobnými vkladmi aj v nasledujúcich mesiacoch. Samozrejme to bude závisieť od finančných možností, keďže už sa začína prejavovať kríza. Zrejme môžem očakávať aj zmeny vo svojich príjmoch a pracovnej oblasti. Najbližší sumár tu teda zverejním zrejme po uplynutí prvého roka.

Doplnené 14.2.2021: Vybral som zisk 400% z Fumbi

5 názorov na “Polrok s Fumbi Network v čase krízy

  1. Martin Páleník napísal:

    Keď čítam tento článok, akoby som ho ja písal. Presne takto isto som začínal aj ja v tú istú dobu a presne takto isto som reagoval aj ja keď prišla korona, tá pliaga. Prajem len nech sa darí a uvidíme čo nám prinesie halving.

  2. KAROL napísal:

    Moja skusenosti s FUMBI nie je nijako slavna. Investoval som 1000e na skusku pred rokom JUN2019. Skasirovali ma na poplatkoch o 42.50e. Do korona casu mi to podla portalu zarobilo 17e, cize nepokrylo ani poplatky. Prisla korona kriza a inevsticia padla o skoro 300e. Presne po roku to koncom JUN2020 zacalo mierne rast a ked som to par dni sledoval tak kolko obedu to malo vzdy najvyssiu hodnotu 1080eur a tak som to predal. Znova ma skasirovali o poplatky vo vyske 11.74e a na ucet mi poslali 1070,30e. Peniaze sli ku mne presne 7 dni !!!
    Ked som pocas roka sledoval rast ci prepad prislo mi to, ze kurz hlavnej meny BTC (bitcoin) velkmi silno kopirovala vyvoj akcii obchodovanych na US burze. Mal som za to, ze krytopemny nemaju by zavisle na akciach!!! Realne neviem, ci FUMBI investovalo do kryptomien alebo inde!!! ani tzv Halving nepriniesol ocakavany rast BTC zial.

    Suma sumarum, po presne roku je moj realny zisk 70,30e pred zdanenim. Aspon, ze to pokrylo poplatky o ktore ma skaslo FUMBI. Hlavne ze na uvodnej stranske stale svieti zohodnotienie 121% haha.
    podla mna, FUMBI klame zakaznikov, mam silnu pochybnost, ze investuju do kryptomien, skor do akcii comu by celkom zodpovedalo, ze mi peniaze po predaji prisli az po 7 dnoch (v zmluve maju, ze do 2 prac. dni vykonaju prevod oni, takze nechapem tych 5 dni naviac).

    • investor napísal:

      dík za názor, a skúsenosť, bohužiaľ si trafil asi najhorší čas, a napriek tomu si zarobil 🙂 predpokladám, že vieš aké sú kryptomeny nevyspytateľné, tak by si sa nemal čudovať, Fumbi a jej šéf všade kde vidím spomína, že ide o dlhodobé „investovanie“, takže by som neočakával nejaké šialené rasty za jeden rok, tie časy boli v počiatkoch, to čo uvádzajú na webe kľudne môže byť pravda, ak našli január 2019 nejakú minimálnu sumu BTC v tom čase, … napriek všetkému, ja Fumbi úplne nezatracujem, ale ani nebudem veľmi obhajovať, poplatky síce znížili, ale stále sú dosť vysoké na to, že dlhodobo len kopírujú hodnotu BTC, napíšem sem čoskoro také porovnanie vývoja, kde to bude zjavné

  3. KAROL napísal:

    Dakujem za zverejnenie aj komentar.
    vratim sa k ich informacii na hlavnej stranke fumb, ze trh od januara 2019 narastol o 134% voci ich mizernemu zhodnoteniu mojich 1000e.
    rovnako som 1000e ale len do BTC invesoval cez inu plaformu a po rovnakom roku padov a rastu moja invesicia bola zhodnotena na 1340eur, po dratani poplatkov pri vstup a vystupe som dostal na ucet do 3 dni 1297,35 eura.

    • investor napísal:

      no ale ked pozeram, cena BTC bola v januari 2019 na sumach 3000 az 3500 eur, ked je dnes na 10000 eurach, 134% je realnych, mozno aj podhodnotenych, mne sa skor nepaci, ze stale porovnavaju prave s januarom 2019, najskor porovnavali polrok, potom rok, teraz uz rok a pol, trochu realnejsie by bolo porovnavat kratsie obdobia, resp. nie s minimom co kedy bolo, ale to by uz nebolo take lakave … kazdopadne aj predal si v zlom case, teraz posledny mesiac to skocilo riadne hore, skoda pre teba

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *