Prenájom bytu cez Booking funguje aj mimo Bratislavy

Už som sa k téme krátkodobého prenájmu bytu cez portály Booking a AirBnb vyjadril v dvoch článkoch. Tie vyjadrenia boli opatrné a možno nevyzneli úplne pozitívne. Preto by som tie čiastočné vyjadrenia a pokusov zhodnotil konkrétnymi číslami. Od marca 2017 byt znova prenajmem dlhodobo na niekoľko mesiacov, takže uzavriem toto testovacie obdobie, kedy som ponúkol pre krátkodobý nájom na uvedených portáloch. Najskôr pár odpovedí na časté otázky, na ktoré som aj ja v minulosti márne hľadal odpovede. Na konci článku potom konkrétne zhodnotenie a porovnanie čísel.

Nemôžem posudzovať globálne celé Slovensko, ale krajské mesto Banská Bystrica je zdá sa dostatočne atraktívne pre krátkodobý nájom. Nechodí sem síce toľko turistov ako do Bratislavy a nie je takým centrom obchodu, naproti tomu je ponuka ubytovania pomerne malá. Konkurencia čo sa týka bytov a apartmánov je obmedzená a ponuky na Booking a AirBnb spočítate v marci 2017 na prstoch jednej ruky. Malým prieskumom na oboch portáloch som nachádzal dokonca ponuky v okolí, vo Zvolene, Detve, Žiari nad Hronom a prekvapivo aj tieto ponuky majú v kalendároch blokované dni a predpokladám sú obsadené. Na moje prekvapenie som po počiatočných trampotách s rezerváciami situáciu prelomil a od 9.2. som mal byt obsadený nepretržite až do marca.

Dokážu Booking a AirBnb naplniť kalendár a zabezpečiť príjmy?

Ako vidno na obrázku vyššie, za prvých 8 dní vo februári som ubytoval iba 2 nájomníkov, vždy na jednu noc. Potom ešte pokračovali tieto krátke prenocovania, v kalendári z Booking sú voľné dni 12. a 13., kedy som mal nájomníkov cez AirBnb. Od polovice mesiaca sa dĺžka pobytov a prenocovaní zlomila, mal som hostí na 2 noci, alebo sumárne dokonca až na 6 nocí. Stúpol tiež počet osôb ubytovaných na jednotlivé dni, takže už to neboli samostatné osoby ale skupiny a rodinky, 2 až 3 osoby. Napokon zostal voľný až víkend po 3. 3., kedy som konečne mohol urobiť aj nejaké opravy v byte 🙂 Konečný sumár, obsadenosť vo februári takmer 80% a marec sa priebežne prehupol cez 60%.

Zhodnotenie krátkodobého prenájmu za február

Vyššie uvedený obrázok naplneného kalendára (80% obsadenosť) dáva predpoklad, že výnos je vyšší ako zvyčajne z prenájmu na zmluvu. Byt som mal niekoľkokrát prenajatý na obdobie roka v sumách 300 až 350 Eur na mesiac, vrátane energií a všetkých poplatkov. Potreboval som teda krátkodobým prenájmom pokryť aspoň túto sumu. Nakoniec výnosy prekročili moje očakávania a za február som inkasoval celkove 745 Eur (691 Eur z Booking, 24 Eur z AirBnb a 30 Eur pomocou Booking, ale hosť sa ohlásil bez priamej rezervácie cez web). Na to, že išlo len o vykrytie obdobia medzi dlhodobejšími nájomníkmi a s cenami som zo začiatku robil pokusy, je to slušný výnos. Zisk bude ešte znížený o províziu pre Booking vo výške približne 83 Eur, ktorú ale pokojne zaplatím za dobre poskytnuté služby.

Grafické porovnanie mesačného výnosu, modrou farbou január a prenájom za 330 Eur, oranžovou farbou február.

Moje hodnotenie je teda skôr v prospech Booking, ktorý dokáže priniesť rapídne viac hostí. V mojom prípade to bol pomer prenocovaní  20:1, čo ma dosť prekvapilo. A to z dôvodu, že som predpokladal AirBnb ako projekt viac naklonený prenájmu bytu a mal som tam nastavené aj o niečo nižšie ceny.

Druhú kapitolu prenajímania cez Booking budem skúšať možno znova od septembra 2017.

6 názorov na “Prenájom bytu cez Booking funguje aj mimo Bratislavy

  1. Matej napísal:

    Mal by som otázku keď vyzeral krátkodobý prenájom skoro dvojnásobne výnosnejší ako dlhodobý, prečo si volíte menej výnosnú formu nájmu? Zostával po krátkodobých nájomníkoch väčší neporiadok, výraznejšie opotrebovanie zariadenia, prípadne bolo treba oveľa viac upratovať a starať sa o byt alebo prečo? Vďaka

    • investor napísal:

      na jednej strane je dvojnásobný výnos, na druhej strane je s tým kopec starostí, papierovačiek, poplatkov, a v neposlednom rade aj znehodnotenie, keďže som nakoniec absolvoval ešte aj marec týmto spôsobom, so ziskom vyše 800 Eur, ešte tomu jeden článok venujem aj s negatívnymi skúsenosťami … každopádne v lete mám iné plány ako dookola upratovať byt, takže na pár mesiacov som zobral dlhodobého nájomníka a uvidíme čo bude na jeseň

      • Matej napísal:

        Ďakujem taký článok by som určite privítal, nakoľko s prácou okolo toho bytu počítam, akurát teda neviem aké papierovačky a poplatky mám očakávať…predpokladám žiadne „hotelové poplatky“ mestu neplatíte predsa len u nás je legislatíva našťastie slepá v tejto oblasti…

        • investor napísal:

          predpokladám, že článok napíšem začiatkom apríla, ale len taký všeobecnejší, ešte počkám ako dopadne posledných pár dní

  2. Ika napísal:

    Dobrý deň.
    Srdečná vďaka za zaujímavý článok.
    Tiež som sa zaregistrovala na booking a skúsim tak prenajímať (som osoba nepodnikateľ}
    Zaujímalo by ma, či máte svoju nehnuteľnosť zahrnutú do obchodného majetku.
    Ďakujem za odpoveď
    Ak by vás to neobťažovalo, mohli by ste mi prosím zaslať odpoveď aj na môj mail? Ďakujem

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *